Nu är vårterminen i full gång.
Det råder både studiero och förväntan i korridorer och klassrum.
Vi konstaterar att våra scheman fungerar bra, att omställningen från hösten till vårens schema gått utan några som helst svårigheter.
Den nya indelningen i Fritids1 och Fritids2, är en riktig snilleblixt. Tack vare indelningen i F-1+Fritids1, uppnår vi ett fritids för de yngre i en tryggare och mer likvärdig miljö än tidigare. De lite äldre eleverna i 2-3,4-5 som går på fritids2 har andra behov än 6-7 åringar. Indelningen gör det möjligt att balansera personalresurserna bättre och därmed kan vi bättre möta aktivitetsbehoven utifrån ålder, mognad och intressen. Allt är förstås inte på plats och omställningen tar lite tid för oss att hitta de absolut bästa sätten att göra allt på. Efter bara tre veckor ser vi tydliga förbättringar för barnen på fritids.
Under våren har vi nationella prov i årskurs 3, 6 och 9. Det betyder att undervisningen både följer ordinarie plan och har fokus på repetitioner inför de nationella proven. Många söker ledigt för sina barn, och generellt nekar vi ledigt för elever i årskurs 3, 6 och 9.
I sammanställningarna av kunskapsresultaten i årskurs 4-9 från i höstas ser vi en trend i att fler elever har fått för mycket hjälp utanför skoltid med sina skoluppgifter. För att eleverna ska ha bättre chans att göra skolarbete på skolan, och få bättre individuell hjälp har vi utökat med intensivmatte i årskurs 9 och infört fler flexpass för årskurs 6-7 och 8-9. Till intensivmatten har vi infört ett anmälningsförfarande med obligatorisk närvarokrav. Vi inför inom kort ett liknande anmälningsförfarande till flexpassen, vilket innebär obligatorisk närvaroplikt. Elever som inte är anmälda till flexpass kommer precis som idag få lov att delta i mån av plats. Så fort vi är klara publicerar vi ett anmälningsformulär till er alla.
I veckan hade vi en incident vid järnvägsövergången, där elever kröp under bommarna och lokföraren tutade kraftigt. Jag har rapporterat incidenten till Trafikverket och bett dem säkra upp järnvägsövergången ytterligare. Tåg har alltid företräde, oavsett om bommar är nedfällda eller inte. Föräldrar är ansvariga för sitt barn utanför skolan. För att ha en så säker hemtransport som möjligt har vi för de yngsta eleverna busstransport från Onsjövägen till Svalövs centrum.
Följande information är viktigt att ni tar upp hemma vid matbordet.
http://www.trafi.fi/filebank/a/1345632234/890f7601488cb1215749635921fde5f2/10199-faktapaket_for_fostrare.pdf
Värt för er att berätta för er omgivning är att den 15e februari kl 18-20 har vi öppet hus. Pedagogerna tar då emot familjer som har barn som vill börja på Svalövs Montessori. Barnen som går på vår förskola är garanterade plats i blivande förskoleklassen. Vi har en mycket lång kö till blivande förskoleklass och kommer enbart släppa ett fåtal platser externt, så att årskursen blir 24 elever stor. Utöver att anta till förskoleklass, kommer vi anta elever till årskurser som inte har 24 elever. Det betyder att vi antar nya elever främst till årskurs 6 och 7 inför det kommande läsåret. Annons om antagning och öppet hus kommer i papperstidningen de kommande tre onsdagarna.
Renoveringen av stora skolans våning 2, 3 och källare fortsätter till och med mars, då vi beräknar att vara klara med musiksal, NO-salar och fler klassrum.
Föräldrar till eleverna i årskurs 7 anordnar disco i matsalen den 10e februari, och eleverna i årskurs 9 har spetsat in att klassresan ska gå till Brighton, och eleverna i årskurs 5 börjar så smått prata om klassresan till Liseberg. Och om tre veckor är det lov ... igen.
Önskar er alla en riktigt skön dag i vintersolen.
--
Med vänlig hälsning
Peter Strömblad, VD/Rektor, M.Sc.
Svalövs Montessori Ek.För.
Förskola, Skola & Fritids
Box 112
268 22 Svalöv
Tel: 0418 - 40 44 24
http://SvalovsMontessori.Se